Децата са най-уязвимата обществена група, а същевременно не се отделя достатъчно

...
Децата са най-уязвимата обществена група, а същевременно не се отделя достатъчно
Коментари Харесай

Гражданското образование ще гради ново гражданско общество

Децата са най-уязвимата социална група, а същевременно не се отделя задоволително внимание на повишението на тяхната гражданска просвета. Подрастващите са към 17% от българското население и с цел да се превърнат в младежи с гражданска позиция и съзнание, е належащо да се срещнат със своите права и отговорности, с главните социални проблеми и категории и да изградят медийна хигиена за да отсяват достоверната информация от сензационните подправени вести. Дълго време за това се разчиташе на родителите или на самоинициативата на някой учител. Българските медии не възприеха положителния образец на своите западноевропейски сътрудници, които оферират особено приспособено за деца осведомително наличие на достъпен език под формата на „ вести за деца “. Неотдавна в учебните заведения се появи интердисциплинарният предмет свят и персона, който се изучава в 12. клас като част от дисциплините в програмата, оформящи така наречен метафизичен цикъл.

„ Свят и персона “ има за цел да приготви учениците за публичния живот и да им даде на практика насоки за персонална и професионална реализация. Но не е ли късно чак в 12. клас, когато гимназистите са на възраст сред 18 и 19 години, да се поставят основите на гражданското обучение и публичните науки? Според резултатите от Международното проучване на гражданското обучение на Международната асоциация за оценяване на просветителните достижения, извършено през 2009 година, междинният резултат на българските възпитаници е 466 точки в съпоставяне със 500 точки – междинна стойност за всички участници в проучването. С най-високи достижения са учениците от Финландия (576 точки), Дания (576 точки), Република Корея (565 точки) и Китайски Тайбей (559 точки). Можем да заключим, че българските осмокласници, взели присъединяване в изследването, са се показали доста добре и все пак несъмнено биха могли да се оправят още по-добре при по-интензивното проучване на публичните науки.

Гражданското образование се вкарва като обособена дисциплинираност, която учениците ще учат в 11 клас. Вече са налични и два учебника за новосъздадения предмет – на издателствата „ Просвета “ и „ Лократ “. Материалите в тях обхващат съществена терминология, отговаряйки на въпросите „ Какво е народна власт? “, „ Що е то законна власт “ и така нататък На страниците на учебниците е обърнато внимание и на „ фейкнюз “ течението и са изложени методите да се разграничи същински достоверната информация, която оферират качествените медии, от лъжливия жълт информативен поток. Място в конспекта на гражданско образование намират също основните правила на гражданството и социални теми като малцинствената интеграция.

Досега всички тези тематики бяха незадълбочено застъпени в другите образователни дисциплини като история, нравственос и право, свят и персона и философия. Експертните отзиви са поляризирани. Едни са на мнение, че е мощно належащо гражданското обучение да бъде включено като обособен предмет в образователната стратегия, други, че сегашният модел, при който то се учи интердисциплинарно, работи добре. Надя Шабан, програмен шеф в Българския център за нестопанско право, споделя пред „ Капитал “, че проучването на гражданско образование като обособена дисциплина  " трябва задължително да се случва в учебно заведение, да е част от общообразователния стандарт и да сме сигурни, че всички деца са включени в него ".

Контрапункт на това мнение в същата медия излага Биляна Захариева, началник на плана " Училище за жители " на съдружие " Политроник ". " Обучението би трябвало да е интердисциплинарно, това разрешава жителят да бъде забелязан през аспектите на другите образователни предмети. Ако гражданското обучение е обособена дисциплинираност, това значи, че ще има и оценки. Как може един да е жител за тройка, а различен – за шестица? Активното осведомено поданство е метод на мислене във всяка една сфера на живота ни. По същия метод е и в учебно заведение. Не е добре само един преподавател да бъде притежател на тези познания ", споделя тя.

Има и още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР